Column Els Aeyels

Met deze column bewijst Els nog maar eens waarom het een jaar geleden een van mijn betere ideeën was om haar te vragen voor kev-in-wonderland af en toe iets te schrijven.

Toen ik gisteren met het angstzweet parelend op mijn voorhoofd, mijn mond wagenwijd open en mijn handen verkrampt om de steunen van die ongemakkelijke stoel bij de tandarts zat, bedacht ik dat ik een uitstekende spion zou zijn. Of crimineel. Of professioneel totalitair regime-saboteur. In elk geval iemand op wie men martelpraktijken toepast in de hoop hem of haar bezwarende informatie te ontfutselen. Ben ik in andere omstandigheden zeer wendbaar en flexibel, voor pijn buig ik niet. Dan barst ik liever.

Mijn tandarts lijdt altijd meer onder mijn bezoeken dan omgekeerd. Ik heb een hekel aan dat slaperige gevoel in mijn lip, dus ik laat haar altijd boren en slijpen en polijsten zonder verdoving. En terwijl zij nerveus heen en weer springend dingen roept als “oh help, dat is toch niet normaal, ik begrijp niet dat iemand dat kan verdragen, dat moet toch pijn doen!”, denk ik alleen maar “nog even doorbijten –haha- en het is voorbij.”

Ik heb blijkbaar een hoge pijngrens. Ik ben er niet speciaal trots op ofzo, ik veronderstel dat het genetisch bepaald is, dus veel verdienste heb ik er niet aan. Ik ga pas naar de dokter als ik bij manier van spreken op sterven na dood ben en ik ben eerder een recreatieve gebruiker van pijnstillers dan dat ik ze slik omwille van hun verdovende capaciteiten. Ik vind dat een Brufen 600 niet mag verspild worden aan hoofdpijn. Een Brufen vraagt om het gezelschap van een Gin Tonic en een leuk feestje om ten volle tot zijn recht te komen.

Dit alles maar om te zeggen dat ik mezelf al de hoofdrol zag spelen in mijn eigen “good cop, bad cop”verhaal. Een donkere, vochtige verhoorruimte, spot op mijn gezicht, rooie striemen op mijn rug en een uitdagende glimlach die mijn ondervragers tot waanzin drijft. Af en toe draai ik mezelf om, knipoog naar de zwartgekapte beul en fluister door mijn nieuwe tanden: “Hit me baby…”

Helaas, op weg naar huis al schoot ik letterlijk wakker uit mijn triomfantelijke droom. Toen de automobilist achter me mij er luid toeterend attent op maakte dat het licht al enige tijd op groen stond. En dat groen doorrijden betekent. Het is me de voorbije weken net iets te vaak overkomen. Mijn eindeloze reeks ochtenden, gecombineerd met de hittegolf en de zomerfeestjes hebben me met een gigantisch slaaptekort opgezadeld. En vermoeidheid is dus iets waar ik wél gevoelig voor ben.

Het is natuurlijk niet bepaald verstandig om het zwakke punt van mijn misdadige alter ego wereldkundig te maken, maar ik ben altijd al eerlijker geweest dan goed voor me is en de klachten over het uitblijven van mijn schrijfsels stapelen zich op dus een mens moet iets doen om het lege blad gevuld te krijgen. Bij deze dus: hou me een dag of twee wakker en ik teken alles. Really. Anything.

Ik word niet alleen zwakzinnig als ik niet genoeg slaap, maar ook gevaarlijk. Voor mezelf omdat ik ga balanceren op het randje van een depressie en dingen begin te doen zoals door het rood rijden omdat ik wil testen of God het wel goed met me voor heeft. Voor anderen omdat ik verander in de Playstation-versie van mezelf en dingen ga denken als “aha, voetganger, 1000 bonuspunten!”

Wie me te vriend wil houden, kan me dus op die ene dag dat ik niet moet werken beter niet voor de middag uit bed zetten zonder rekening te houden met wraakacties die jarenlang kunnen aanslepen. En wie me wil kraken, moet maar één ding onthouden. Pijn werkt niet, uithongeren evenmin en vleierij al helemaal niet. Maar laat naast mijn bed elke zeven minuten een wekker aflopen en ik word zo mak als de schaapjes die ik tel om in slaap te geraken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s